Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá filosofie pro nefilosofy

8. 5. 2008

 

Pokoušel jsem se osvobodit z tohoto starého, zaprášeného, páchnoucího, shnilého začarovaného kruhu svého Já, v němž jsem odsouzen stále se motat, ale všechno, i když činím ty nejobyčejnější věci, bez výjimky, nabralo okamžitě mou výlučně vlastní barvu, mé způsoby a můj pach. Mohl jsem činit jen tohle a tak. Vždycky totéž, vždycky totéž. Když jsem se chtěl zastřelit nebo oběsit, o čemž jsem tak často a tak vážně přemýšlel jako o tom, zda mám či nemám jet do města, neučinil bych to tak jako ten voják, který se vloni oběsil v Saseku, nýbrž tak, jak je to vlastní mně, totiž nějakým starým, pošetilým, nepříjemným a smutným způsobem.

Lev N. Tolstoj: Zápisky jednoho muže

 

Je pravděpodobné, že se stane to nejnepravděpodobnější.

Aristoteles

 

Víno je silné, král je silěnjší, ženy jsou ještě silěnjší, ale pravda je nejsilnější.

Martin Luther

 

Ó samoto! Ty samoto, můj domove! Jak blaženě a něžně hovoří ke mně tvůj hlas!

mladý Friedrich Nietzsche

 

Nikdy nejsem méně sám, než když jsem sám.

N.N.

 

Jestli se ti zlomí srdce, nechť je pevná odvaha.

Adalbert von Chamisso

 

Člověk je zrozen k práci jako pták k létání.

Martin Luther

 

Když tak přehlížím svůj vývoj a cíl, k němuž jsem dosud došel, nestěžuji si, ani nejsem spokojen. S rukama v kapsách, láhev vína na stole, napůl ležím, napůl sedím v houpacím křesle, vyhlížím z okna.

Franz Kafka: Zpráva pro jistou akademii

 

A jak mám věřit v Boha, když mně minulý týden uvízl jazyk ve válci elektrického psacího stroje?

Woody Allen

 

Náboženství je pohledem do vesmíru.

F. Schleiermacher

 

Zvykem a zkušeností se můžeme otužit vůči bolestem, hanbě a nedostatku podobným věcem. Ale smrt můžeme snést pouze jednou. V tomto ohledu jsme všichni učni.

Michel de Montaigne

 

Až dosud považuji smrt za přátelský jev, který by mi byl v každém okamžiku vítaný, protože jakkoliv spokojeně a šťastně žiji, tento život je přece vždy omezený a záhadný, a roztržení pozemského závoje v něm musí vést najednou k rozšíření a vyřešení.

Wilhelm von Humboldt

 

Nechci si vybojovat svým dílem nesmrtelnost. Chci si tím vybojovat, abych nezemřel.

Woody Allen

 

Nesjtrašlivější zlo, smrt, se nás netýká. Neboť pokud žijeme, smrt zde není, a když zde je smrt, pak nejsme my. Smrt se tedy netýká ani živých, ani mrtvých: neboť jedněch se ještě netýká a ti druzí již neexistují. Lidský dav ovšem před smrtí jednak prchá jako před nejhorším zlem, jednak ji vyhledává jako vysvobození ze strastí života. Moudrý ale ani neodmítá život, ani se neobává bezživotí.

Epikuros

 

Svoboda vůle je vědomé pochopení vlastního života. Svobodný je, kdo sebe pochopí jako živého. A pochopit sebe jako živého znamená pochopit zákon svého života, znamená usilovat oto, abychom naplnili zákon vlastního života.

L.N. Tolstoj

 

Věčný život je dítě, hrající si dítě, které skládá kostky. Panství patří dítěti.

Herakleitos

 

Pamatuj si: Musíš hrát roli ve hře, kterou ti určí básník. Musíš ji hrát, ať je dlouhá nebo krátká. Obdržíš-li roli žebráka, musíš ji ztělesnit podle jejího charakteru, právě tak mrzáka, krále nebo měšťana. Tvým úkolem je pouze hrát tu roli dobře. Vybrat ji, je v rukou někoho jiného.

Epiktetos

 

Je tu velká šachová partie - hraná po celém světě - jestli je ovšem tohle svět. Ach, to je legrace! Kdybych tak k nim patřila! Kdyby mě tak vzali do hry, klidně bych byla třeba pěšcem - ale ještě raději bych byla Královnou.

Lewis Carroll: Alenka v kraji divů

 

"Nepochybuji o tom, že jsem velmi hloupý, ale musím přiznat, že vás nemohu pochopit. Například: Jak dojdete k závěru, že ten muž je inteligentní?" Místo odpovědi nasadil si Holmes klobouk. Klobouk se mu svezl po čele a zastavil se na nose. "Je to otázka objemu," vyvětloval, "muž s tak velkou hlavou musí v ní mít i trochu rozumu."

Arthur Conan Doyle: Modrý Rubín

 

Trojí je chod času: Váhavě vleče se budoucnost, jak střela se mihne přítomnost, navždy ztichlá stojí minulost.

Friedrich Schiller

 

Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější.

George Orwell: Farma zvířat

 

Jediné,co nám v našich bědách poskytuje útěchu, je rozptýlení, a přitom je samo naší bídou největší. Vždyť právě rozptýlení je to, co nám nejvíc brání myslet na sebe, a z něho pochází, že na sebe bezděčně přivoláváme zkázu. Nebýt jeho, zmocnila by se nás nuda, a ta by nás pobízela hledat spolehlivější cestu, jak bídě uniknout. Jenomže rozptýlení nás upoutá a neznatelně nás vede k smrti.

Blaise Pascal

 

Je to prokletím a současně rozkoší cestování, že ty místa, která ležela v nekonečnosti a v nedosažitelnosti, promění v konečná a dosažitelná. Tato konečnost a dosažitelnost ti ale určí duchovní hranice, kterých se nikdy již nezbavíš... Zcestovalý lpí více na zemi než ten, kdo nikdy necestoval.

Max Dauthenday

 

Žít je jako být hostem, co procházel mimo. Zemřít je jako být tím kdo domů se navrátil zpět. Nebesa, země - jen kratičký pobyt v zájezdním dvoře. V společném smutku prach desetitisíců věků, statisíců let.

Li po

 

Milí rodiče! Smíte mi poblahopřát. Byla mi dána příležitost zemřít velkolepým způsobem. To je můj poslední den. Osud naší vlasti závisí na rozhodující bitvě v jižních mořích a já tam padnu jako květ zářící sakury

Dopis pilota kamikadze na rozloučenou

 

Je-li vtip opravdu dobrý, je mi úplně jedno když jím někoho urazím.

Billy Wilder

 

Ve všem, co má vyvolat živý, lomcující smích, musí být něco protismyslného.

Immanuel Kant

 

Pravým domovem člověka je vlastně jazyk.

Wilhelm V. Humboldt

 

Čím dále se člověk ve filosofii dostane, tím více touží po tom, co jí ještě chybí.

Plutarchos