Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nic než názor: Mlčení znamená souhlas.

1. 9. 2013

 

 

Nám, příznivcům multikulturalismu, ledaskdo vytýká naivitu. Ve skutečnosti je tomu právě naopak: přes všemožné problémy, které nikdo soudný nepopírá, dnes ještě víc než kdy dříve existuje jediná rozumná cesta: rozvíjet pokojné soužití různých etnik a kultur.
Věnuje se tomu mnoho lidí, a to i v Česku, navzdory populárnímu názoru, že „nikdo nic nedělá“. Naivní a směšná je naopak představa, že věci posune dál vyřvávání přitroublých hesel, šíření pravopisně i stylisticky otřesných letáčků nebo máchání českou vlajkou, obzvlášť když nejeden vlajkonoš ani pořádně neví, za který konec ji má vzít.
Směšnost však bohužel nevylučuje hrozivost. Směšní dovedou být i Dantovi ďáblové nebo Goethův Mefisto, to ale neznamená, že by bylo radno si s nimi zadat. Z výrazu tváří, které se idiotsky řehtají výstavce o romském holocaustu, mrazí v zádech a čpí z nich nezaměnitelný puch pekla.
Biskup Lobkowicz to ve svém vzkazu těm, kdo rozdmýchávají protiromskou nenávist, vyjádřil naléhavě a přesně: „Vaše myšlenky, slova i činy, které konáte, pocházejí od Zlého a zlo působí. Pro lásku Kristovu vás vybízím, smiřte se s Bohem i s lidmi.“

 

Daniel Soukup, literární vědec a překladatel
Ekumenický modlitební most za pokojné soužití

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář